Otevírací doba Areál zámku: Volně přístupný | Muzeum nové generace, kavárna & obchod: Pondělí–Neděle 9.00–18.00 | soboty červenec a srpen otevřeno do 20.00, Komentované prohlídky do 18.30 Kontakt tic@zamekzdar.cz | +420 602 565 309 (pracovní dny), +420 564 565 231 (víkendy a svátky)

InventoriUM - Prostor pro kreativní hru

Zámek Žďár nad Sázavou v sobě ukrývá bohatý odkaz historie, která se otiskuje do architektury areálu. K pochopení a objevování architektury, tvarů, ploch, barev, linií, křivek, symbolů, iluzí nebo gravitace nabízí nově také inventoriUM – prostor pro kreativní hru. Je to místo určené pro stavění, skládání, zkoušení variant, přemýšlení, spolupráci a inspiraci. K takové hře není potřeba předem nic specifického znát a umět. Stačí přijít a začít!

Staňte se architektem a vytvořte stavby i klenby

V inventoriu je spoustu a spoustu krabic, které lákají k vybudování vlastního zámku, věže, labyrintu nebo bunkru. Stavět můžete zdi nebo sloupy, speciální krabice ve tvaru klenáků umožňují vyskládat z jednotlivých segmentů klenby. Při stavbě objevíte valený oblouk, který se používal především v románském slohu a renesanci, kdežto lomený oblouk je typický pro gotiku. Ovšem architekt Jan Blažej Santini Aichel vytvořil svůj osobitý styl, takzvanou barokní gotiku, která je vidět na stavbě nedalekého poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Fantazii se meze nekladou, staňte se i vy architekty. V ideálním případě navštivte inventoriUM s celou rodinou bez rozdílu věku a užijte si společnou tvorbu. Při stavbě kleneb budete určitě potřebovat víc jak svoje dvě ruce.

Vytvořte si vlastní vzory ornamentů nebo dlažby

Nejrůznější ornamenty, vzory a dekory můžeme najít na tričkách, sukních, ponožkách, kobercích, vázách, mísách a talířích a taky na podlahách, zdech a stropech nebo v přírodě, v umění, v matematice a geometrii. K vytváření vlastních vzorů jsou v inventoriu k dispozici magnety několika jednoduchých geometrických tvarů. Jsou vyrobené tak, abyste je mohli co nejvíce vzájemně kombinovat a vytvořili si vlastní mozaiky. Případně se můžete inspirovat pětiúhelníky z dlažby poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, nebo dlažbou z kostela Panny Marie v Sedlci u Kutné Hory, anebo hvězdami z podlahy oválného sálu ze zámku ve Žďáru nad Sázavou. Staňte se návrhářem, designérkou, dekoratérem, obkladačem, restaurátorkou, matematičkou nebo geometrem!

Objevte prostor skrze geometrii, symetrii a symboliku

Plány staveb architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela se skládají z velmi důmyslně promyšlených geometrických obrazců. Pohled na ně nás fascinuje. Půdorysy kombinují trojúhelníky, čtverce, kružnice a hvězdy. V inventoriu můžete spletitou geometrii rozklíčovat a pochopit. Inspirujte se klenbou nebo půdorysem poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, nebo půdorysem katedrály svatého Víta na Hradčanech. Případně si vyprojektujte vlastní dům, obchod, školu nebo kostel.

Vstupné inventoriUM

Samostatné vstupné do herny
Děti i dospělí 3–100 let
50 Kč
Při zakoupení vstupenky do Muzea nové generace nebo Prohlídky zámku
Děti i dospělí 3–100 let
20 Kč
Ve dnech 28 - 29. 8. celý den/ 6. 9. 9-12 h herna uzavřena.