Otevírací doba Areál zámku: Volně přístupný | Muzeum nové generace, kavárna & obchod: Pondělí–Neděle 9.00–18.00 | soboty červenec a srpen otevřeno do 20.00, Komentované prohlídky do 18.30 Kontakt tic@zamekzdar.cz | +420 602 565 309 (pracovní dny), +420 564 565 231 (víkendy a svátky)

Pavilon.ICE – Innovation, creativity, evolution

25. 8. 21.00 - 31. 10. 17.00

V srpnu zavítá na Zámek Žďár nad Sázavou jedinečný projekt Pavilon.ICE!

O co se jedná? O designovou stavbu vytvořenou z 3D tištěného betonu.

Pavilon.ICE patří mezi díla, která postoupila do užšího výběru nominovaných v rámci letošního ročníku soutěže Česká cena za architekturu.

Zda se stane vítězem architektonické soutěže, či nikoliv, to se dozvíme až v listopadu. Vy si však můžete projekt prohlédnout na vlastní oči už od 15. srpna vedle naší zámecké terasy!

Autory stavby jsou architekti z kanceláře ICE Architects. Co o svém díle říkají?
„Poprvé jsme Pavilon.ICE vystavili v zahradě Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a vychází z modulového systému prvků. Základní prvky našeho systému Modesty byly doplněny vysoce artikulovanými stěnami vlnité struktury, které tak propojovaly stavbu s okolní zahradou. Vlnité stěny reagovaly na blízkou kašnu, rozehrávaly prostor a díky možnostem 3D tisku vytvářely tvary, které by jinou technologií byly těžko dosažitelné. Stropy byly doplněny patterny, které vycházely ze strukturální analýzy a zobrazují principy stress lines. Na podlaze jsme vytvořili patterny vycházející z principu, který je založen na vyplnění tvaru křivkou pomocí růstového algoritmu. Na stěnách pak byly použity patterny generované pomocí AI.“

Zastavte se u nás na Zámku Žďár nad Sázavou. Pavilon.ICE bude k vidění až do konce října.